Dolar / Euro artsa ne olur? Bize ne Dolar'dan? Bize ne Euro'dan?


Büyük endişe içerisindeyim. Neden derseniz Dolar, Euro gibi küresel önem taşıyan para birimleri karşısında Türk Lirası bir kaç saatte bile %1den fazla değer kaybetti. Gün, ay, yılı söylemiyorum bile.

Şu iki tablo 6 senedir Dolar ve Euronun ne kadar değer kazandığını veya Türk Lirasının ne kadar değer kaybettiğini gösteriyor. 



Bugün bu yazıyı yazdığım anda Dolar: 4,16 ve Euro: 5,15 ve Altın 180 TL/Gr.

Ekonomi bakanı çıkmış "bu kurlar gerçeği yansıtmıyor" diyor. İyi de kardeşim, biz döviz bürosuna gittiğimizde "bu kur gerçek değil sen bana bunu 3 liradan boz" gibi bir şey söyleyebiliyor muyuz? Veya bir bankaya gittiğimizde...

Bir de sanırım troll veya gerçekten ahmak bir güruh var. Onlarda şöyle diyor: Kardeşim bana ne Dolardan? Euro'dan? Biz ekmeğimizi evelallah Türk lirası ile alıyoruz. Neden bu kadar büyütüyorsunuz kardeşim" diyor. Bu tür yarım akıllı canlılar yüzünden memleketimiz her geçen gün daha kötüye gidiyor. Bunu anlatmaya çalışıyoruz ama anlamıyorlar veya troll oldukları için işlerine gelmiyor.

Ben biraz bu konuya açıklama getirmek istiyorum. Öncelikle ekmek konusunda haklı olabilirsin. Ama o ekmeği fırınlardan bakkallara marketlere dağıtan araçlar dolar kurundan alınan benzin mazot gibi yakıtlarla alınıyor. (Bu arada bu yazıyı kaleme aldığım gün motorine 17 kuruş zam geleceği açıklandı.) Şu anda ülkemizde fasulyeden, mercimeğe bir çok bakliyat ve diğer benzeri gıdalar artık ithal ediliyor. Yani Dolar veya Euro ile farklı ülkelerden satın alınıyor. 

Bunlar saymakla bitmez ama yine daha detaylı anlatmaya çalışayım:

  • Zamanı doğru yönetmen için koluna taktığın saat;
  • İşini idare edebilmen için kullandığın bilgisayar;
  • Dünyada ve ülkemizde neler oluyor diye izlediğin televizyon;
  • Ailenle bir yere gitmek istediğinde kullandığın araba;
  • Ezan sesi ile camiye gitmeni sana bildiren hoparlör;
  • İşinle, ailenle ve diğer yakınlarında iletişim için kullandığın akıllı cep telefonu;
  • Evinde tadilat için kullandığın tornavidanın ham maddesi olan plastik;
  • Tarlandaki ekimi biçebilmen için kullandığın traktör, 
  • Bu traktörü kullanan çiftçiden sana gelecek her türlü meyve, sebze;
  • Yolda ödenen köprü ve yol ücretleri;
  • ve daha binler hatta milyonlarca ürün veya hizmet;


bu Dolar ve Euro ile ülkemize geliyor, bu kurlar üzerinden vergilendiriliyor ve sonra senin, benim gibi sıradan vatandaşına eline ulaşıyor. Yani Dolar ve Euro arttığı zaman kullandığın her şey ister istemez pahalılanıyor. 

Anlayacağın paramız değer kaybediyor, itibar kaybediyor. 6 sene önce misal bir ekmek için 5 dk. çalışıyorsan şimdi 15 dk. çalışman gerekiyor. 

O yüzden "Dolar'dan, Euro'dan bize ne?" demek yerine, vatanına, milletine hayırlı bir birey olmak için "bizim paramız neden değer kaybediyor" diye bize yönetenlerden hesap sor, sorgula!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paramızdan 6 Sıfır Atılınca Ne Oldu?

Recep Tayyip Erdoğan'ın Diploması Sahte - Cumhurbaşkanlığı Geçersiz

Şaka değil, BATIYORUZ.